Zaterdag 23 juni is United Nations Internationale Weduwendag

Eind mei verscheen bij uitgeverij AUP het fotoboek: De Weduwen van Rawagede. Getuigen van de dekolonisatieoorlog, van documentair fotograaf Suzanne Liem. Op 9 december 1947 richten Nederlandse militairen een bloedbad aan onder de bevolking van het West-Javaanse dorpje Rawagede. Zonder enige vorm van proces executeren Nederlandse soldaten daar 431 mannen en jongens. De levens van talloze weduwen en andere nabestaanden die achterblijven zijn verwoest.

Van vervolging van de verantwoordelijken is geen sprake en de moordpartij lijkt voorbestemd voor de vergetelheid. Totdat, ruim zestig jaar later, de laatste nog levende weduwen de Staat der Nederlanden in een rechtszaak aan-sprakelijk stellen en door de rechter in het gelijk gesteld worden. Suzanne Liem reisde naar de weduwen toe en maakte haar indringende fotoboek.

Haar portretten nemen ons mee naar een intieme wereld waarin we kunnen zien hoe het geweld van de geschiedenis zijn sporen nalaat in de levens van mensen. Dat maakt De Weduwen van Rawagede tot een waardevol historisch document. Naast persoonlijke getuigenissen van de weduwen zijn in het boek op kunstzinnige wijze fragmenten uit uitspraken van de rechtbank Den Haag verwerkt. Historicus Esther Captain schreef speciaal voor het boek een essay.

 

De weduwen van rawagedeWeduwen

Drijfveer voor Suzanne Liem om dit document te maken, is haar missie om aandacht te vestigen op misstanden jegens weduwen wereldwijd. Veelal hebben weduwen het moeilijk door de plotselinge omstandigheden waarin zij terecht komen als hun man overlijdt. 

Suzanne Liem: “De verhalen van de Weduwen van Rawagede staan, onder andere, symbool voor verhalen van álle weduwen die in financiële of sociale problemen komen door het enkele feit dat hun mannen overlijden. In mijn boek vertelt mevrouw Wanti binti Sariman dat niet zíj het rijstveld van haar man erfde, maar de familie van haar man. Er bleef voor haar niets anders over dan weer bij haar ouders in te trekken. Met mijn werk vraag ik aandacht voor weduwen in moeilijke situaties, waar dan ook ter wereld; opdat weduwen gezien, gehoord en serieus genomen worden.”

Zelf werd Suzanne in 2000 weduwe nadat haar echtgenoot na ziekte overleed.

Op Internationale Weduwendag wordt aandacht gevraagd voor de situatie van weduwen in nood: http://www.un.org/en/events/widowsday/index.shtml

 

"Dit indrukwekkende fotomonument van Suzanne Liem markeert de zoektocht naar gerechtigheid"

- Peter J.P. Tak, emeritus hoogleraar Radboud Universiteit en expert op het terrein van de strafrechtsvergelijking

 

 

suzanne liem

  • Suzanne Liem maakt sinds 2009 werk over weduwen:
  • Weduwen in India, die worden verstoten door hun families, nadat hun mannen overlijden.
  • Spaanse weduwen die in Catalonië al 17 jaar elke maand protesteren voor betere weduwenpensioenen voor alle weduwen in Spanje.
  • Jonge weduwen in Nederland, in het kader van versobering van de Algemene Nabestaandenwet.
  • De Weduwen van Rawagede.

check: www.mrswidow.com en www.suzanneliem.com

 

 

 

 

 

23 juni 2018